Jadów – tradycyjne pyszne lody

O lodach  z Jadowa  (woj. mazowieckie) wiele słyszeliśmy. Że są  dobrze ukręcone, aksamitne, ale przede wszystkim, że są „prawdziwe”. Będą w okolicy, podjechaliśmy więc do Jadowa, aby sprawdzić  ich smak.

Lodziarnia mieści się przy ul. Poniatowskiego 14, co w Jadowie oznacza Rynek. Oferuje tylko… cztery smaki: śmietankowe, czekoladowe, cytrynowe i kakaowe. Spróbowaliśmy każdego. Były pyszne. Przypominały nam smak naszego dzieciństwa, gdy nikt nie słyszał o lodach McDonaldsa, a Hortex dopiero raczkował.  Cytrynowe smakowały cytryną, kakaowe kakao, owocowe owocami, a śmietankowe śmietaną! Szybko się rozpuszczały, trzeba więc było błyskawicznie je pochłaniać. Po lodach, które nawet po godzinie po wyjęciu z lodówki nie rozpuszczą się, jadowskie to poezja gatunku! A jaka zabawa przy obracaniu wafelka i oblizywaniu go ze wszystkich stron! Kto zna tylko lody sztuczne podawane w pucharkach (niemal nierozpuszczalne), powinien choć raz „powalczyć” ze smakołykiem – niezapomniane wrażenia gwarantowane!

Lodziarnia w Jadowie powstała w roku 1955. Założyła ją Apolonia Kwiatek. Lody wyrabiała według przedwojennej receptury cukierni Figurskich na maszynie, którą skonstruował jej mąż. Kilka lat później Apolonia piekła też wafle do lodów. Aż do 1964 roku w lodziarni kręcono wyłącznie lody śmietankowe. Po kupnie nowych maszyn dołączono jeszcze trzy smaki. Zakład się unowocześniał, ale receptura pozostała niezmieniona.  I to się czuje!

Przeczytajcie także:

Jadów – Sanktuarium Świętego Krzyża

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Jadów – tradycyjne pyszne lody

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s